Sernik i „mielone” kalafiorowe

Autor: , Osiedle: Kącik kulinarny Data: .

Do kuchni zaglądają nieśmiało pierwsze promienie wiosennego słońca; nadeszła pora na nowe lekkie przepisy! Tradycyjne serniki ustępują miejsca tym na zimno, a do piekarnika wędrują warzywne „mielone” kotlety. Czekolada i pomarańcze to duet idealny; sernik smakuje wybornie. „Mielone” kalafiorowe to pomysł na obiad, który śmiało można zabrać do pracy lub na pierwszy wiosenny piknik.

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY SERNIK NA ZIMNO

500 g twarogu sernikowego (np. z wiaderka)
500 g mascarpone
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
50 ml soku pomarańczowego
250 g czekolady 70% kakao
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60 ml gorącej wody
2 galaretki pomarańczowe + 500 ml wody
Ser, mascarpone, cukier, skórkę z pomarańczy oraz sok mieszamy mikserem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dolewamy cienką strugą ciągle mieszając. Masę przekładamy do garnka, stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać (uwaga, bo łatwo się przypala!) Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody i dodajemy do podgrzewanej masy. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą. Formę z odpinaną obręczą (22-24 cm) wykładamy na dnie papierem i zapinamy (na papierze). Wlewamy masę i chowamy do lodówki czekając, aż się zetnie (2-3 godziny). Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć wyjmujemy z lodówki sernik i ostrożnie wylewamy ją na wierzch. Ponownie chowamy do lodówki, aby galaretka dobrze się ścięła. Przed podaniem wyjmujemy sernik około 20 minut wcześniej.

„MIELONE” KALAFIOROWE

Na podstawie przepisu „Jadłonomii”.
3 szklanki startego surowego kalafiora
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 czubata łyżka siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej + ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki ziaren słonecznika
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¼ szklanki oleju

PRZYPRAWY: sól i czarny pieprz 1 łyżeczka syropu z agawy lub ½ łyżeczki cukru, po ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, gałki muszkatołowej i ostrej papryki.

Kalafiora i cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko mieszamy. Do startych warzyw dodajemy pozostałe składniki i oraz wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formujemy okrągłe lekko spłaszczone kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli kotlety będą się za bardzo kleić do rąk – zwilżamy dłonie wodą. Nie powinny się rozpadać – siemię lniane działa jak „klej” (zamiast jajka).
Kotlety pieczemy 20 minut, wyjmujemy blachę, ostrożnie przewracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 15 minut. Gotowe!