Kącik kulinarny. Ekspresowe pierniczki i świąteczna rolada z indyka

Autor: , Osiedle: Kącik kulinarny Data: .

Święta! Co roku staram się pogodzić chęć leniuchowania z chęcią wypróbowania nowych przepisów, jakie udało mi się zgromadzić przez ostatni rok. W końcu w Święta wszystko smakuje najlepiej! Wielu rzeczy nie zdążę zrobić lub zrobię je w ostatniej chwili – tak jak pierniczki, które nie wymagają długiego leżakowania. Zaraz po upieczeniu są miękkie i nadają się do jedzenia. Oryginalna rolada z indyka z bakaliami i serem smakuje wybornie i na ciepło i na zimno. Możemy ją podać w czasie świątecznego śniadania lub obiadu. Na pewno zrobi wrażenie na naszych Gościach. Smacznych Świąt!

Ekspresowe pierniczki (około 50 sztuk)

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej – żytniej lub orkiszowej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g miodu
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem (nie gotujemy!). Do mąki wbijamy jajka, dodajemy miód z masłem i zagniatamy ciasto. Chowamy je do lodówki na około godzinę. Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Foremkami wycinamy z ciasta pierniczki i zachowując spore odstępy układamy je na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy około 8 – 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystygnięciu pierniczki możemy udekorować lukrem, którzy przyrządzamy ze szklanki cukru pudru zmieszanego z sokiem cytrynowym. Jeśli chcemy powiesić pierniczki na choince przed włożeniem do piekarnika robimy w nich dziurkę za pomocą np. słomki.

Świąteczna rolada z indyka z żurawiną, pistacjami i błękitnym serem

  • 800 g piersi z indyka
  • 100 g pistacji (waga po obraniu)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 80 g sera z błękitną pleśnią (np. Lazur, Roquefort, Gorgonzola)
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka płaska gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Mięso płuczemy, suszymy i nacinamy (nie przecinając!) przez środek aby obie części dały się rozłożyć na boki jak kartki książki. Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem placek o grubości około 1,5 cm. Mięso przycinamy na bokach, formujemy prostokąt i układamy na folii aluminiowej posmarowanej masłem. Nacieramy musztardą i posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Okrawki mięsa jakie zostały nam po przycięciu prostokąta (około 150 g) mielimy, dodajemy jajko, śmietanę, sól, pieprz oraz żurawinę, orzechy i pokrojony w kostkę ser. Mieszamy. Tak powstałą masą smarujemy równomiernie płat mięsa zostawiając na brzegach około 2 cm wolnego miejsca. Zwijamy delikatnie roladę i owijamy ciasno w folię, na której leżała. Pilnujemy, aby folia ściśle przylegała do mięsa (na końcach możemy ją zawinąć jak cukierek).
Mięso pieczemy 60 minut w piekarniku w kąpieli wodnej w temp. 150 stopni: zawiniętą roladę wkładamy do żaroodpornego naczynia, które wstawiamy do drugiego naczynia wypełnionego wodą.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy kilka minut i ostrożnie odwijamy folię. Gotowe!

Joanna Grabowska-Kowalska