Kącik kulinarny. Gulasz wołowy i zimowe babeczki marchewkowe
Zima, nawet łagodna, to doskonała pora roku na przygotowanie rozgrzewających domowych dań. Gulasz myśliwski to jedna z tych potraw, która robi się sama (nie zapominajmy tylko od czasu do czasu zamieszać w garnku), a marchewkowe babeczki z pysznym śmietankowym kremem smakują i małym, i dużym łasuchom. Oto zestaw na leniwe niedzielne popołudnie albo propozycja, którą śmiało umieścimy w karnawałowym menu. Udanego Roku!
GULASZ WOŁOWY PO MYŚLIWSKU
- 800 g wołowiny bez kości (pręga)
- 200 g wędzonego boczku
- 250 g cebuli + 200 g szalotek
- 200 g marchewki
- 1 pietruszka
- 300 g pieczarek (lub innych grzybów)
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 5 ząbków czosnku
- ½ szklanki sosu pomidorowego lub 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 kulki jałowca
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonej szałwii
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia,
- 1 łyżka mąki
Mięso płuczemy, kroimy w dużą kostkę. Obtaczamy w łyżce mąki i odstawiamy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Wytapiamy tłuszcz i zdejmujemy łyżką skwarki. Na patelnię wrzucamy wołowinę, którą rumienimy z każdej strony. Obsmażone mięso oraz skwarki przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy. Następnie rumienimy na łyżce oliwy pokrojone w kostkę warzywa oraz grzyby (małej szalotki oraz grzybów nie kroimy). Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, wlewamy wino, 1 szklankę wody, wsypujemy przyprawy oraz lekko solimy. Przykrywamy garnek i dusimy mięso do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zajmie to około 1,5 – 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sos pomidorowy lub łyżkę koncentratu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 15 minut. Gulasz podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
ZIMOWE BABECZKI MARCHEWKOWE (12 szt.)
- 200 g drobno startej marchewki
- 200 g mąki tortowej
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju (rzepakowy, winogronowy)
- skórka otarta z 1 pomarańczy lub 1 łyżeczka aromatu
- ½ łyżeczki sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
KREM:
- 150 g mascarpone lub serka śmietankowego np. Piątnica
- 200 g śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Olej, mleko i jajka krótko mieszamy, dodajemy marchewkę oraz skórkę z pomarańczy. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Zawartość obu naczyń łączymy i krótko mieszamy łyżką. Masę przelewamy do papilotek, które umieszczamy w formie do pieczenia muffinek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy babeczki około 22-24 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce kuchennej.
Śmietankę miksujemy, aż nabierze konsystencji kremu. Miksując, dodajemy cukier i sok cytrynowy, na końcu mascarpone lub serek. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z odciętym rogiem i zdobimy babeczki.
0 komentarzy