Kącik kulinarny. Gulasz wołowy i zimowe babeczki marchewkowe

Autor: , Osiedle: Kącik kulinarny Data: .

Zima, nawet łagodna, to doskonała pora roku na przygotowanie rozgrzewających domowych dań. Gulasz myśliwski to jedna z tych potraw, która robi się sama (nie zapominajmy tylko od czasu do czasu zamieszać w garnku), a marchewkowe babeczki z pysznym śmietankowym kremem smakują i małym, i dużym łasuchom. Oto zestaw na leniwe niedzielne popołudnie albo propozycja, którą śmiało umieścimy w karnawałowym menu. Udanego Roku!

GULASZ WOŁOWY PO MYŚLIWSKU

  • 800 g wołowiny bez kości (pręga)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 g cebuli + 200 g szalotek
  • 200 g marchewki
  • 1 pietruszka
  • 300 g pieczarek (lub innych grzybów)
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ szklanki sosu pomidorowego lub 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 kulki jałowca
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia,
  • 1 łyżka mąki

Mięso płuczemy, kroimy w dużą kostkę. Obtaczamy w łyżce mąki i odstawiamy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Wytapiamy tłuszcz i zdejmujemy łyżką skwarki. Na patelnię wrzucamy wołowinę, którą rumienimy z każdej strony. Obsmażone mięso oraz skwarki przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy. Następnie rumienimy na łyżce oliwy pokrojone w kostkę warzywa oraz grzyby (małej szalotki oraz grzybów nie kroimy). Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, wlewamy wino, 1 szklankę wody, wsypujemy przyprawy oraz lekko solimy. Przykrywamy garnek i dusimy mięso do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Zajmie to około 1,5 – 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sos pomidorowy lub łyżkę koncentratu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 15 minut. Gulasz podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

ZIMOWE BABECZKI MARCHEWKOWE (12 szt.)

  • 200 g drobno startej marchewki
  • 200 g mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju (rzepakowy, winogronowy)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy lub 1 łyżeczka aromatu
  • ½ łyżeczki sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

KREM:

  • 150 g mascarpone lub serka śmietankowego np. Piątnica
  • 200 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Olej, mleko i jajka krótko mieszamy, dodajemy marchewkę oraz skórkę z pomarańczy. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Zawartość obu naczyń łączymy i krótko mieszamy łyżką. Masę przelewamy do papilotek, które umieszczamy w formie do pieczenia muffinek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy babeczki około 22-24 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce kuchennej.
Śmietankę miksujemy, aż nabierze konsystencji kremu. Miksując, dodajemy cukier i sok cytrynowy, na końcu mascarpone lub serek. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z odciętym rogiem i zdobimy babeczki.