Słodki luty czyli postanowienia noworoczne
Wznosząc sylwestrowy toast tym razem nie obiecywałam sobie, że nie będę jeść słodyczy. W tym roku postanowiłam, że moje desery będą trochę zdrowsze i mniej kaloryczne. I tak pojawił się pomysł na aromatyczny czekoladowy budyń jaglany oraz pyszne i wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii. Oba przepisy są bardzo proste, a składniki znajdziecie w najbliższym sklepie. Do dzieła!
CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY BUDYŃ JAGLANY Z CHILI
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
szczypta soli
1 szklanka mleka ryżowego (lub zwykłego)
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki kakao lub karobu
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 banan
50 ml soku pomarańczowego
50 ml pomarańczowego likieru Cointreau (można pominąć)
50 ml syropu z agawy (lub 2 łyżki cukru pudru)
½ łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
Kaszę porządnie płuczemy, odcedzamy, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy ze szczyptą soli (od momentu zagotowania wody czekam
5 minut, potem wyłączam ogień i zostawiam kaszę na gorącym palniku pod przykryciem; po około 15 minutach kasza jest gotowa).
Kaszę wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie miksujemy aż do uzyskania budyniowej konsystencji. Jeśli budyń będzie za gęsty dolewamy wody lub mleka – po wystygnięciu będzie znacznie bardziej gęsty niż w trakcie mieszania. Gotowe! Przed podaniem możemy posypać budyń orzeszkami lub cząstkami pomarańczy. Najlepszy jest jeszcze ciepły.
CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINII
400 g cukinii
200 g cukru lub ksylitolu
300 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
120 g masła
120 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 g kakao lub karobu
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g rodzynek lub żurawiny
Cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie suche składniki mieszamy (mąkę przesiewamy) i odstawiamy.
Masło i cukier ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku, olej, wanilię oraz jogurt. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy (już łyżką) tylko do ich połączenia. Na końcu dorzucamy cukinię oraz rodzynki. Raz jeszcze krótko mieszamy.
Formę (wymiary około 22 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 40 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy, studzimy w formie około 15 minut i wyjmujemy (razem z papierem) na talerz. Po wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
0 komentarzy