Węgierskie wina w Aninie
Święta Bożego Narodzenia na całym świecie to czas spotkań, pewnych przemyśleń i podsumowań. Zbliża się koniec roku, i wszyscy właśnie wtedy zastanawiamy się jaki będzie ten następny rok. Często to czas, kiedy zakopujemy się w domach, albo z rodziną, znajomymi, albo po prostu sami z książką, odpoczywamy i zbieramy siły na nowe wyzwania. Przed nami także czas Sylwestra i karnawału obfitujący w ciekawe spotkania, imprezy i szaleństwa. Dla mnie to czas, który staram się spędzać z najbliższymi, a z racji Winiarni, którą prowadzę wraz z moimi córkami na ulicy Kajki, często jest to czas z winami.
Nie zawsze tak było, moja przygoda z winami zaczęła się rok temu, kiedy postanowiłam importować naprawdę smaczne węgierskie wina. A ponieważ fascynuję się Węgrami, ich kulturą i kuchnią, chciałam Państwu przybliżyć ten niesamowity winny świat naszych Bratanków.
Na Węgrzech jest sporo regionów winiarskich, z których najbardziej znane są okolice Egeru i Tokaju, Villány oraz Nagy Somló, a także niesamowite Badacsony ze wzgórzami wulkanicznymi i doskonałym klimatem okolic Balatonu. W naszej winiarni obecnie poznać Państwo mogą wina właśnie z Egeru, Tokaju i Badacsony.
W Tokaju powstają najbardziej znane na świecie słodkie, białe wina Tokaj, a także wytrawne Furmint. Wino Tokaj jest znane od wieków. Król Ludwik XIV nazywał je „królewskim winem”. Zanim wynaleziono cukier rafinowany, na królewskich dworach w całej Europie smakowano słodki Tokaj na kryształowych łyżeczkach, tak jak deser. Nazwa regionu pochodzi od miasta Tokaj, a w jego skład wchodzi ponad 28 miejscowości rozrzuconych wzdłuż opadających wzgórz oraz między dwiema rzekami – Tisza i Bodrog, obfitujących w gleby lessowe i kredowe.
Niesamowite wina z Tokaju można kosztować zarówno jako deser, jak również, te wytrawniejsze, wspaniale będą smakować z delikatną rybą. Wina tokajskie charakteryzują się intensywnym aromatem i smakiem, a wszystko zależy od tego, z jakiego szczepu powstają i w jakim czasie zostały zebrane. W naszej winiarni są dostępne wszelkie rodzaje Tokajów, a nawet Essencia, która jest ikoną, i wytwarzana jest jedynie z winogron Aszú. To wino może leżakować nawet 200 lat. Mamy także Tokaje wytrawne i półwytrawne. Nasi goście do zupy rybnej szczególnie upodobali sobie właśnie wytrawnego Tokaja Furmint. Znajdą Państwo u nas również szlachetne Aszú od 2 do 6 puttonów, słodkie i niezwykłe w smaku, a także wina z późnego zbioru, a także wina lodowe, tak zwane Ice Wine.
Około 100 kilometrów od Tokaju rozpoczyna się region winiarski Eger, który jest królestwem czerwonego wina Egri Bikavér (Bycza Krew) oraz białego Egri Csillag, które jest odpowiedzią na żelazną recepturę czerwonego Bikavér, ale w wersji białej.
Egri Bikavér to wino mocne, bogate w taniny i smaki przypraw. Jest flagowym winem regionu Eger powstającym z co najmniej trzech odmian winogron, komponowanego w odpowiednich proporcjach procentowych, z których większość stanowi miejscowy szczep Kékfrankos . Wino to ma mocny smak o pełnym aromacie ciemnych owoców leśnych oraz o dobrej kwasowości. Będzie fantastyczne do karpia, a także do wszelkich czerwonych mięs serwowanych podczas świątecznych spotkań. U nas cieszy się powodzeniem do prawdziwej zupy gulaszowej, przygotowanej z mięsa wołowego i gotowanej z dodatkiem czerwonego wina.
W odpowiedzi na czerwone wino Egri Bikavér powstało wino białe o wdzięcznej nazwie Egri Csillag, czyli Gwiazda Egeru. Wino jest kompozycją czterech białych odmian, w tym przynajmniej w 50% miejscowych, takich jak Leányka, Királyleányka, Furmint, Hárslevelü, Zengö i Zenit. Wino jest bardzo aromatyczne, o nutach białych kwiatów i owoców tropikalnych. W smaku można odszukać elementy cytrusów, ananasa i migdałów. Gwiazda Egeru dobrze będzie smakowała do delikatnych potraw, na przykład do pörköltu z kurczaka.
Oczywiście oprócz tych dwóch win spotkamy w Egerze niesamowite wina szczepów Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot oraz wspaniale Muskaty w wersji wytrawnej lub słodkiej. Warto spróbować, bo wszystkie są naprawdę dobre. Jedne z nich głębsze, idealne do ostrych dań, drugie delikatniejsze i bardziej subtelne. Podobne szczepy znajdziemy także nad Balatonem, w słynnym Badacsony.
Ja jednak nie Eger, a właśnie Badacsony darzę szczególnym sentymentem, ponieważ wina tam próbowane najbardziej mi smakowały, miały niesamowity czysty smak i przepiękny delikatny aromat. Badacsony to królestwo Szarego Mnicha (Szürkebarat) czyli znanego inaczej Pinot Gris, oraz ciekawych Muskatów, Juhfarka i Zweigelt. Badacsony jest specyficzne, ma dobry klimat, a nasłonecznienie jest większe dzięki tafli wody odbijającej promienie słoneczne. Ma to wpływ na szybkość dojrzewania i smak winogron, które oprócz tego rosną na wulkanicznej glebie.
Kociołek i Wino to szeroka oferta niedrogich win stołowych, także z okolic Badacsony, które nasi Goście zdążyli już polubić. Wieczorami można przyjść, posiedzieć, wypić smaczne wino z karafki zagryzając węgierską kiełbaską. To taki fajny czas dla nas samych. Wraz z dziewczynami również chętnie opowiemy Państwu więcej o naszej pasji do Węgier, o węgierskich winach, o zwyczajach i samych ludziach, a także o tym, jak ugotować naprawdę smaczny gulasz. Ta winiarnia jest spełnieniem naszych marzeń o odrobinie Węgier w Polsce. Zapraszamy, może spróbują się Państwo przekonać osobiście?
Ewa Hangel
Ewa Hangel – Pasjonatka kuchni węgierskiej, właścicielka niewielkiej winiarni Kociołek i Wino oraz autorka kilku książek kulinarnych. Miłość do Węgier zaszczepiła swoim córkom od najmłodszych lat. O Węgrzech może opowiadać godzinami, jest zwolenniczką prostych i pysznych dań gotowanych w jednym garnku. W winiarni do dobrego wina zjemy gulasz węgierski, zupę rybną czy leczo, a także gołąbki z liści kiszonej kapusty.
0 komentarzy