Zielone pesto i słodka rozpusta

Autor: , Osiedle: Kącik kulinarny Data: .

Karnawał to słodka rozpusta! Nie wyobrażam sobie tego czasu bez pączków i faworków. W tym roku pączki będziemy piec; dzięki temu będą i mniej kaloryczne i dużo łatwiejsze w przygotowaniu. Kolejne danie to fantastyczne zielone pesto, którym na pewno zaskoczycie swoich karnawałowych gości! Doskonale smakuje i z chlebem i z makaronem, a na jego przyrządzenie poświęcimy zaledwie kilka minut. Do dzieła!

MAKARON Z PESTO Z NATKI PIETRUSZKI I MIGDAŁÓW

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • ok. 100 g migdałów (obranych!) lub orzechów np. brazylijskich, nerkowców itp.
  • ok. 100 g sera – parmezan, grana padano, bursztyn itp.
  • 1 ząbek czosnku (mały!)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ do 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • do smaku: sól i pieprz, 1/3 łyżeczki kuminu (można pominąć)
  • woda – od ½ do 1 szklanki

Do podania: ugotowany makaron, najlepiej spaghetti .
Natkę płuczemy, szatkujemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki (ser kroimy w kostkę) i chwilę miksujemy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Mieszając dodajemy stopniowo wodę, aż sos uzyska dosyć rzadką i gładką konsystencję. Zamiast wody możemy dodać więcej oliwy.

Podajemy z makaronem lub z chlebem.

PIECZONE PĄCZKI

Składniki na około 16 sztuk:

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

DODATKOWO:

  • 1 jajko (do smarowania)
  • ok. 300 g ulubionej konfitury lub marmolady
  • cukier puder
  • skórka pomarańczowa
  • papilotki do babeczek
  • forma do wykrawania o średnicy ok. 8 cm

Mleko, masło, cukier i aromat waniliowy podgrzewamy, aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą. Odstawiamy. Jeśli używamy świeżych drożdży – zalewamy je kilkoma łyżkami podgrzanego mleka z cukrem (nie może być gorące!), dodajemy 1 łyżkę mąki i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże ruszą. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajka, rozczyn i zaczynamy mieszać dodając stopniowo rozpuszczone masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą haka w mikserze) około 10 minut, aż przestanie się kleić. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Suszone drożdże od razu mieszamy z mąką i pozostałymi składnikami jak wyżej.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką. Wałkujemy (lub rozciągamy) placek o grubości ok. 1 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Lekko rozpłaszczamy je w dłoni i na środek kładziemy łyżeczkę marmolady. Ciasto składamy na pół, sklejamy, formujemy kulkę i sklejeniem do dołu wkładamy do papilotki. Układamy pączki na blasze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch pączków roztrzepanym jajkiem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Studzimy kilka minut na kratce, posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy skórką pomarańczową.

Joanna Grabowska-Kowalska
www.kuchniajoanny.pl